Στις 3 Ιουνίου 2015 δημοσιεύθηκε ένα κείμενο από την αναρχική ομάδα ΑΣΜΠΑ[1] που μαζί με άλλα αναφέρεται στη “Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση” (ΣΑΚΤΧ). Η συγκεκριμένη συνέλευση προέκυψε μετά από μια σειρά συζητήσεων που ακολουθήσανε το «Κάλεσμα σε συζήτηση σχετικά με τη νέα συνθήκη μετά την εναλλαγή στην διακυβέρνηση και η χάραξη της στρατηγικής ως αναρχικοί[2]». Στον κύκλο των συζητήσεων συμμετείχαν άτομα και ομάδες συμπεριλαμβανομένων εμάς και της ΑΣΜΠΑ. Η παρουσία μας στην διαδικασία αυτή είχε κοινοποιηθεί στους συμμετέχοντες με μοίρασμα κειμένου. Η πλειοψηφία των ζητημάτων που αναφέρονται στο κείμενο της ΑΣΜΠΑ ως προς τις σχέσεις ομάδων και διαδικασιών δεν μας αφορά άμεσα εκτός από το σημείο «..ομάδες της ¨Συνέλευσης Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση». Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΑΣΜΠΑ συμμετείχε σε κάποιους από τους κύκλους των συζητήσεων και η ίδια είχε ήδη αποχωρήσει όταν αποφασίστηκε να συγκροτηθεί συνέλευση. H ύπαρξη της ομάδας μας είναι σχετικά νέα και δημιουργήθηκε μετά το αναφερόμενο συμβάν επίθεσης σε κατάληψη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε συλλογικά ό,τι είχε έως τότε κοινοποιηθεί σε συλλογικότητες και ομάδες.
Για να διευκρινίσουμε κάτω από ποιες συνθήκες η ΑΣΜΠΑ αποχώρησε ή εκδιώχθηκε όπως αναφέρει, αλλά και κατά πόσο συμμετείχαμε σε αυτόν το αποκλεισμό, θα αναφερθούμε στο γεγονός όπως το εξέλαβαν εκπρόσωποι της ομάδας μέσα από τις τοποθετήσεις τους. Σε έναν από τους κύκλους συζητήσεων, εκπρόσωπος της ΑΣΜΠΑ επιχείρησε να αλλάξει τη θεματολογία της συζήτησης απαιτώντας τον αποκλεισμό της συλλογικότητας Καθοδόν, ισχυριζόμενος ότι η συγκεκριμένη συλλογικότητα δρα ως υπονομευτής του ταξικού και κοινωνικού αγώνα και συνεπώς δεν μπορούν να συνυπάρξουν μαζί τους. Οι περισσότερες αντιδράσεις, όπως και η δική μας, είχαν να κάνουν με το ζήτημα της επιβολής αλλαγής θεματολογίας. Συνολικά άτομα και ομάδες αρνήθηκαν να υιοθετήσουν την θεματολογία αποκλεισμού του εκπροσώπου του Καθ’ οδών από την ανοικτή συζήτηση, θεωρώντας πως από την έως τότε διαδικασία δεν έχει προκύψει από κάποιον/α συμμετέχοντα ζήτημα υπονόμευσης ταξικού και κοινωνικού αγώνα.
Ασχέτως με το περιεχόμενο της παρέμβασης της ΑΣΜΠΑ, η αντίδραση μας ήταν, είναι, και θα είναι ενάντια στην εξουσιαστική πρακτική της επιβολής κάποιας θεματολογίας χωρίς την συγκατάθεση του σώματος. Αυτό για μας αποτελεί πάγια θέση που δύσκολα θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε, ούτε έχει υπάρξει επιχείρημα που θα μπορούσε να μας κάνει να αναθεωρήσουμε την θέση μας.
Αν υπάρχει κάποια βάση ως προς τον αποκλεισμό ατόμων ή ομάδων από διαδικασίες, η μόνη μας συλλογική εμπειρία ήταν η απόπειρα της ΑΣΜΠΑ να ζητήσει τον αποκλεισμό άλλης ομάδας. Θέση μας είναι ότι ο αποκλεισμός πολιτικών υποκειμένων από συλλογικές διαδικασίες είναι μια πρακτική επικίνδυνη με συγκεντρωτικά χαρακτηριστικά που δεν συνάδουν με τον ταξικό και κοινωνικό αγώνα.
Επιστρέφοντας στο κείμενο/καταγγελία της ΑΣΜΠΑ θέλουμε να σταθούμε σε ζητήματα γενικότερου πολιτικού ενδιαφέροντος που προκύπτουν μέσα από το συγκεκριμένο κείμενο. Οι κατηγορίες, οι υπόνοιες, και οι χαρακτηρισμοί που είναι φορτωμένο το κείμενο της ΑΣΜΠΑ, στα μάτια κάποιου/ας που δεν έχει άμεση επαφή με τις συλλογικές διαδικασίες που αναφέρονται, στερούνται στοιχείων, δεδομένων, επιχειρημάτων, αλλά κυρίως στερούνται πολιτικό περιεχόμενο. Και είναι πολύ σοβαρές οι κατηγορίες για να στερούνται πολιτικό λόγο. Εκτός και εάν θεωρούν ότι υπάρχει πλήρης γνώση και ενημέρωση στο κίνημα ως προς αυτά που αναφέρουν. Εμείς δεν διακρίναμε τα αναμενόμενα επιχειρήματα για να σταθούν τόσο βαριές κατηγορίες.
Κάποιες από τις διαδικασίες στις οποίες αναφέρεται το κείμενο της ΑΣΜΠΑ, παρουσιάζονται και δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά. Θεωρούμε άτοπη και πολιτικά αδόκιμη τη δημοσιοποίηση ζητημάτων που αφορούν την εσωτερική διαδικασία ενός μη δημοσιοποιημένου σχήματος που βρίσκεται υπό διαδικασία ίδρυσης, χωρίς το ίδιο να το έχει επιλέξει (ΑΠΟ). Εφόσον δε γνωρίζουμε τα ακριβή γεγονότα, δεν μπορούμε ούτε να τα αμφισβητήσουμε, ούτε να τα επιβεβαιώσουμε. Συνεπώς δεν μπορούμε να πάρουμε θέση απέναντι στις σοβαρότατες κατηγορίες στις οποίες η ομάδα μας εμπλέκεται.
Αυτό που όμως μας ενδιαφέρει είναι το κατά πόσο τέτοιου είδους δημοσιεύσεις και εκφράσεις αρμόζουν σε ένα κίνημα το οποίο έχει δομηθεί ώστε να προάγει την οριζοντιότητα και την ισοτιμία στον πολιτικό λόγο. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες διαφωνίες σε πολιτικό επίπεδο ίσως να έχουν και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την διεύρυνση συμφωνιών. Αν δεν είναι πολιτικές οι διαφωνίες και προέρχονται από προβληματικές προσωπικές σχέσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη σύγκρουση μεταξύ εγχειρημάτων, τότε η πρακτική αυτή γίνεται απαράδεκτη και δεν θα πρέπει να γίνεται ούτε ανεκτή, ούτε να απασχολεί σε πολιτικό επίπεδο τους διαθέσιμους πόρους και χρόνο του κινήματος.
Εμείς, χωρίς να πιέζουμε χρονικά άλλους αλλά θεωρώντας ότι είναι ανάγκη να μην μένουν τέτοιου είδους επιθέσεις αναπάντητες, ως μια πολιτική κουλτούρα που θεωρούμε αναγκαία, πιστεύαμε ότι έπρεπε να προκύψει κοινή συλλογική απάντηση εκ μέρους όλων, ατόμων και ομάδων, μέσα από το σώμα της ΣΑΚΤΧ σε όσα της αναλογούν. Πράγμα που όμως φάνηκε αδύνατο ως προς την συμφωνία της απάντησης, όσο και ως προς την αναγκαιότητα. Για να διατηρηθεί η ισοτιμία μεταξύ των ομάδων μέσα στο κίνημα, αλλά και για να μην εμπέσουμε στο πολιτικό ατόπημα της πλειοψηφικής επικύρωσης αποκλεισμών, θεωρούμε ότι ούτε μας αφορά η εκδίκαση δικαίωσης των μεν και των δε, αλλά ούτε μέσω της σιωπής μπορούμε να συντελέσουμε στην αθώωση κατηγορουμένων. Ούτε δεχόμαστε τον αποκλεισμό σαν πρακτική, ούτε μπορούμε να γίνουμε δικαστές και να πάρουμε θέση απέναντι στις κατηγορίες προς το Καθοδόν. Ζητήματα που αφορούν αμιγώς πολιτικά υποκείμενα θα πρέπει να περιορίζονται αυστηρά στο πεδίο πολιτικού αγώνα. Θα ήταν εγκληματικό για τον δίκαιο και σημαντικό κοινωνικό αγώνα που διεξάγεται στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας να παρασύρεται με αυτόν τον τρόπο μέσα σε μια δίνη πολιτικών αντιπαραθέσεων. Τόσο οι κοινωνικοί όσο και οι ταξικοί αγώνες δεν χρειάζονται ούτε Ζορρό προστάτες, ούτε καθοδηγητές, και σίγουρα δεν θα έπρεπε να δεσμεύουν την δράση τους ως προς την πολιτική κριτική που τους ασκείται. Η αλληλεγγύη δεν θα έπρεπε να εκφράζεται υπό όρους προσωπικών σχέσεων με τα υποκείμενα που τους διασύνδεουν.
Αν και θεωρούμε τη δημοσιοποίηση κειμένων που αφορούν τέτοια ζητήματα πρακτική που θα έπρεπε να αποφεύγεται όσον το δυνατόν περισσότερο, αναγκαζόμαστε να προβούμε σε δημοσίευση του κειμένου μας, εφόσον και οι κατηγορίες που μας αποδόθηκαν είχαν εξαρχής δημόσιο χαρακτήρα. Στόχος μας όμως, είναι να προάγουμε την επικοινωνία και τις διαδικασίες που μπορούν οι όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις να διατυπωθούν και να γίνουν σεβαστές, ώστε να μην υπάρχουν αποκλεισμοί. Σκοπός είναι η συνύπαρξη με τις ελάχιστες συμφωνίες μεταξύ υποκειμένων που μπορούν να αποκλίνουν, να συνθέτουν, να αναιρούν, να πείθουν και να πείθονται, και όχι ο κομματικός συγκεντρωτισμός της μαζικής και στατικής ομοφωνίας των πολιτικών θέσεων. Αν τα όποια εμπλεκόμενα υποκείμενα στο συγκεκριμένο ζήτημα θεωρούν ότι πρέπει να μας ενημερώσουν για ζητήματα που αγνοούμε, ας το κάνουν, αρκεί να εμπεριέχουν αυστηρά πολιτικό περιεχόμενο. Αν καλεστούμε σε διαδικασίες συζήτησης και όχι εκδίκασης τέτοιων θεμάτων, θα ανταποκριθούμε. Αρνούμαστε όμως να συμμετέχουμε είτε στην σέχτα των αποκλεισμένων είτε στη σέχτα αυτών που επιδιώκουν αποκλεισμούς, γιατί αργά ή γρήγορα αυτό θα εξαπλωθεί σε μια εξατομίκευση και απομόνωση όλων από όλους.
Ως επίλογος, και επειδή είναι σημαντικό το ζήτημα της διάλυσης και του κατακερματισμού που αναφέρεται στο κείμενο της ΑΣΜΠΑ, ας αναλογιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι τον ρόλο μας και τις ευθύνες μας ως προς την διάλυση και τον κατακερματισμό του κινήματος. Γιατί είναι άλλο μέσα από μια κλειστή διαδικασία με συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά να επιλέγεις με ποιους θα συμπράξεις, και άλλο σε μια ανοικτή διαδικασία να υπάρχουν αποκλεισμοί. Ούτε όμως είναι σπάνιο το φαινόμενο όπου ο ένας σαν αποκλεισμένος να έχει περισσότερο δίκιο από την πλειοψηφία που τον απέκλεισε. Αυτά είναι συμπεράσματα όμως που μπορούν να προκύψουν μέσα από έναν υγιή διάλογο, ή μια ευρύτερη συζήτηση και όχι από δημόσιες καταγγελίες, αφίσες, και υπονοούμενα.
[1] Ανοιχτή ενημέρωση σχετικά με την εχθρική στάση ορισμένων πολιτικών σχημάτων απέναντι στην κοινωνική και ταξική χειραφέτηση ΑΣΜΠΑ
athens.indymedia.org/post/1545016
[2] ΠΕΜΠΤΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015, 7μμ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
«Σχετικά με τη νέα συνθήκη μετά την εναλλαγή στην διακυβέρνηση και η χάραξη της στρατηγικής ως αναρχικοί»
αναρχική συλλογικότητα Vogliamo tutto e per tutti
athens.indymedia.org/event/55868